نظام اقتصادی تا حدود ?80 تحت کنترل دولت قرار دارد، و از زمان اتحاد شوروی تاکنون چنین بوده است. این کشور از لحاظ اقتصادی نسبتاً با ثبات است، اما تا حدود زیادی در تامین مواد خام به متحد نزدیک خود روسیه وابسته است . صنعت و کشاورزی عمدتاً در دست دولت قرار دارد. بنابراین بلاروس یکی از معدودترین بازماندههای اقتصادهای ملی با سرمایه گذاری دولتی میباشد. کشاورزی تحت کنترل کشت اشتراکی با زیربخشهای عمده کشت سیب زمینی و پرورش داماست.
از لحاظ تاریخی مهمترین شعب صنعت شامل منسوجات و فرآوری چوب (جنگلی) میباشد. پس از سال1965، ایجاد صنعت سنگین و مهندسی مکانیک (تراکتور، یخچال) عمدتاً سبب ارتقاء توسعه صنعتی گردید. در داخل اتحاد شوروی، بلاروس یکی از توسعه یافتهترین جمهوریها از لحاظ صنعتی بود. به لحاظ اقتصادی، بلاروس خود در همسود کشورهای مستقل، مجمع اقتصادی اوراسیاو اتحادیه روسیه و بلاروسشرکت دارد. پس از سال1990، با عرضه ساختارهای بازار آزاد به داخل اتحاد شوروی پیشین، تولید صنعتی شناور گردید. اما، رشد اقتصادی در سال 1996 به آن بازگشت و بلاروس در سال2001 اولین کشور از گروه کشورهای مستقل همسود (CIS) بود که به سطوح تولید صنعتی و کشاورزی سال1990رسید.
تولید ناخالص ملی برای سال2005 (تخمیناً) بالغ بر 13/79 میلیارد دلار که تقریباً برابر با درآمد سالانه 7700 دلار به ازای هر فرد میشود. در سال2005، تولید ناخالص ملیتا حدود ?9-8 با وجود نرخ متوسط تورم حدود ?8، افزایش یافت. بر طبق (آمار) سازمان ملل، طی ده سال گذشته، متوسط ماهانه درآمد از 20دلار آمریکا به 225 دلار آن افزایش یافته است.
نرخ بیکاری، بر اساس آمار دولت بلاروس، در سال2005، ?2 بوده است. اما، کارشناسان خارجی معتقد بودهاند که نرخ واقعی آن احتمالاً از این میزان بیشتر است. موضوع بحث برانگیزتر، تصمیم این کشور به کنار گذاشتن روبل بلاروس (BYR) به نفع روبل روسیه (RUB) میباشد که بر طبق آژانس خبری روسیه، آژانس ایتارتاس، از 1ژانویه 2008 آغاز میشود.[19]
اقتصاد بلاروس تحت فشار اوضاع سیاسی داخل این جمهوری است. این فشار عمدتاً به شکل تحریمها علیه این کشور یا رهبری بلاروس قابل احساس است. مثلاً، اتحادیه اروپا، قطعنامه شورای (EC) به شماره 2006/765 را در18 می 2006، تصویب نمود. این قانون موجب مسدود شدن حسابهای رئیس جمهور لوکاشنکو و نیز بین 30 تا 35 نفر از مقامات بلند پایه بلاروس در بانکهای خارجی میشود. این تحریمها همچنین شامل ممنوعیت سفرهای رهبران فوقالذکر به نقاط گوناگون میشود. این تحریم از سوی اتحادیه اروپا پس از زمانی اعمال شد که فراکسیون این کشور اعلام نمود که انتخابات 19مارس 2006 فریبکارانه بوده و نیز گروههای مخالف در این کشور سرکوب شدهاند
[ ]
+ نوشته شده در ساعت 11:30 صبح توسط Mirzaali